Covid-19 Precautions (in Turkish)
9/21/2020

ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ 2020-2021 EĞİTİM- ÖĞRETİM DÖNEMİNDE

COVID-19 EYLEM PLANI

Çin Halk Cumhuriyeti’nde ortaya çıkan ve tüm dünyaya yayılan Yeni Tip Koronavirüs hastalığı (COVID19)’nın Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ)  öğretim üyesi, öğrenci ve çalışanlarına ve tüm insanlara bulaşma riskini azaltmak amacıyla, Kurumumuzda salgın başlangıcından beri alınan tedbirlere ek olarak yeni eğitim ve öğretim dönemi için Eylem planı hazırlanmıştır.

 Bu süreçte tüm dünyayı etkisi altına alan COVID-19 ile mücadele kapsamında çalışmalarımız söz konusu “Eylem Planı” doğrultusunda yürütülecektir.  ESOGÜ’nde  normal eğitim öğretim hizmetlerine başlayabilmesi için Yeni Çalışma Esasları Kılavuzu dikkate alınarak aşağıdaki kurallar belirlenmiştir.

Her birimde kurum amirine bağlı iki kişiden oluşan COVID-19 mücadele ekibi kurulmalıdır. Kurumlarda önlemlere uyumun kontrolü ile ilgili bir personel görevlendirilmeli, bu personel sosyal mesafe ve maske kullanımı konusunda gerekli uyarıları yapmalıdır.

Rektörlük bünyesinde üniversite birimlerinde COVID-19 açısından önlemleri izlemek ve geliştirmek amacıyla bir tavsiye kurulu kurulmalıdır. Kurul üniversite personel amirlerinden bir kişinin yanı sıra Tıp Fakültesi Halk sağlığı Anabilim Dalı’ndan görevlendirilecek öğretim elemanlarından oluşmalıdır.

2020-2021 Eğitim-Öğretim Yılı Başlamadan Önce Alınması Gereken Önlemler:

1-Türkiye’de 1 Haziran 2020 tarihi itibariyle başlayan yeni normal dönem, yeni riskleri beraberinde getirdiği için tüm birimler dikkatli bir şekilde yönetilmeli ve takip edilmelidir.

2-Eğitim-öğretim dönemi başlamadan lisans, yüksek lisans ve profesyonel programlar   yüz yüze, çevrimiçi ve karma teklifler ile çeşitlendirilmelidir.

3- Üniversite ve birimlerinde öğretim üyeleri, öğrenci ve personelin kampüs için maske gereksinimlerini karşılamaya uygun çalışmaların planlanması yapılmalıdır. Üniversite içi bölümlerde bez maske kullanımı yeterli olabileceği için yıkanabilir kumaştan yapılan bez maskelerin teminine de gidilebilir.

4-Üniversite web sitesinde COVID-19 açısından riskli bireylerin özellikleri bildirilmeli ve ihtiyaç duyanlar için yönlendirmeler planlanmalıdır.

5-Eğitim- öğretim başlamadan önce öğrenciler için  mümkünse  ‘Hoşgeldin Paketi (üç maske, el dezenfektanı ve anti-viral mendil içeren bir karşılama paketi)’ hazırlanmalıdır.

6-Üniversite kampüsü içinde yer alan tüm birimlerde sosyal mesafe kuralının uygulanabilmesi için oda, ofis, sınıf, koridor ve anfilerin  bina fiziksel özelikleri incelenmelidir. Her alanda 4 metrekareye 1 kişi  olacak şekilde program planlamalarının yapılmasına ivedilikle  başlanmalıdır.

7- Her binanın girişinde görünür bir yere COVID-19 kapsamında alınması gereken önlemlerle ilgili afişler (el yıkama, maske kullanımı ve üniversite içinde uyulması gereken kurallar) asılmalıdır.

8-Çalışan personel kendi sağlıkları ve kampüse gelecek öğrenciler için COVID-19 hakkında bilgilendirilmelidir. Herhangi bir solunum yolu enfeksiyonu (ateş, öksürük, burun akıntısı, solunum sıkıntısı vb.) bulgusu olan, COVID-19 tanısı alan veya temaslısı olan öğrenci, öğretim üyesi, idari personel ve kampüs çalışanlarının 14 gün üniversiteye gelmemesi istenmelidir. Bu personelin merkeze girmesine ya da merkezde kalmasına da izin verilmemelidir. Böyle bir durumda il/ilçe sağlık müdürlüğü ile iletişime geçilip hasta ve/veya temaslı kişilerin takibinin yapılması sağlanmalıdır. İl-ilçe Sağlık Müdürlüğü tarafından, hastalık belirtileri açısından 14 gün süreyle takip edilir.

9-Üniversitenin tüm birimlerinde ofis/odalara misafir alınmamalıdır.

10-Tüm üniversite binalarının girişlerinde, ofislerde, dersaneler  ve laboratuvarlarda alkol bazlı el antiseptiği bulundurulmalıdır.

11- Çalışan personelin el hijyenine dikkat etmesi sağlanmalıdır. El hijyenini sağlamak için, eller en az 20 saniye boyunca su ve sabunla yıkanmalı, su ve sabunun olmadığı durumlarda alkol bazlı el antiseptiği kullanılmalıdır.

12- Antiseptik içeren sabun kullanmaya gerek yoktur, normal sabun yeterlidir. Eldivenin doğru kullanılmaması, yalancı güven duygusu oluşturması nedeniyle COVID-19 bulaşma riskini artırabileceğinden çalışanlarca eldiven kullanılmamalıdır. 

13-Çalışan personelin tümü kuralına uygun maske takmalı, maske nemlendikçe ya da kirlendikçe değiştirilmeli, değiştirilmesi öncesinde ve sonrasında el antiseptiği kullanılmalıdır.

14- İş yerleri ve genel olarak toplum içinde kuralına uygun olarak bez maske takılması yeterli olacağından gerekirse personele yıkanabilen kumaştan maske üretimine gidilebilir.

15-Birden fazla çalışanın bulunduğu ofislerde çay/kahve vb içilecekse maske çıkarılacağı için sırayla içilmelidir.

16- Maske takma kurallarına tam uyularak çalışılan bir iş yerinde, bir çalışanın COVID-19 pozitif çıkması durumunda etrafındaki kişiler yakın temaslı kategorisinde değil, temaslı kategorisinde değerlendirilir.

17- Üniversite binalarının tümü havalandırma sistemleri açısından bu dönemde değerlendirmeye alınmalıdır. Binaların  havalandırması temiz hava sirkülasyonunu sağlayacak şekilde düzenlenmeli, havalandırma sistemlerinin bakımı ve filtre değişimleri üretici firma önerileri doğrultusunda yapılmalıdır. Klimalar ve vantilatörler kullanılmamalıdır.

18-Ofislerin kapı ve pencereleri açılarak sık havalandırılması sağlanmalıdır.

19- Her gün su ve deterjanla düzenli olarak temizlik yapılabilmesi için iş dağılımı yapılmalıdır. Temizlik personeli, temizlik malzemeleri (bezler, paspaslar, fırçalar, kovalar vb), temizlik planı oluşturulmalıdır.

20- Ofislerin temizliğinde özellikle sık dokunulan yüzeylerin (kapı kolları, telefon ahizeleri, dolap yüzeyleri, masa yüzeyleri gibi) temizliğine dikkat edilmelidir. Bu amaçla, su ve deterjanla temizlik sonrası dezenfeksiyon için 1/100 sulandırılmış (5 litre suya yarım küçük çay bardağı) çamaşır suyu (Sodyum hipoklorit Cas No: 7681-52-9) kullanılabilir. Klor bileşikleri yüzeylerde korozyon oluşturabilir. Dayanıklı yüzeyler için kullanılması önerilen bir dezenfektandır.

21- Klor bileşikleri ile temizlik yapılmasının uygun olmadığı bilgisayar klavyeleri, telefon ve diğer cihaz yüzeyleri %70’lik alkolle silinerek dezenfeksiyon sağlanmalıdır.

22-Yüzey temizliği ve dezenfeksiyonu için; virüslere etkinliği gösterilmiş etken maddeleri içeren ve Sağlık Bakanlığı tarafından verilen ‘Biyosidal Ürün Ruhsatı’ bulunan yüzey dezenfektanları kullanılabilir.

23- Temizlik yapan personelin temizlik konusunda eğitimi sağlanmalıdır. Temizlik sırasında temizlik yapan personel tıbbi maske ve eldiven kullanması sağlanmalıdır. Temizlik sonrasında personel maske ve eldivenlerini çıkarıp kapaklı çöp kutusuna atmalı ve ellerini en az 20 saniye boyunca su ve sabunla yıkamalıdır.

24-Tuvaletlerde tek kullanımlık kâğıt havlu konulmalıdır. Hava ile el kurutma cihazları çalıştırılmamalıdır.

25- Binaların içinde  ortak kullanım amacıyla gazete, dergi vb. bulundurulmamalıdır.

26- Mutfak, çay ocağı ve servis alanları COVID-19 kapsamında Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan kafe ve restoranlar için hazırlanan kurallara göre düzenlenmelidir.

27- Kurye, kargo görevlisi vb. kişilerin üniversite içine girişleri tekrar değerlendirilmelidir.

28- Asansörlerin kullanımı sınırlandırılmalıdır. Kapasitesinin üçte biri sayıda kişinin binmesine izin verilmeli ve bu sayı asansör girişinde belirtilmelidir. Asansör içerisinde sosyal mesafeyi korumak amacıyla kişilerin durması gereken alanlar, aralarında en az 1 metre mesafe olacak şekilde yer işaretleriyle belirlenmelidir.

29- Üniversite kampüsü içinde bulunan birimlerin herbirinde (Rektörlük ve dekanlık binaları, fakülteler, yüksekokullar, meslek yüksekokulları, hastane, kütüphane, çalışma salonları, kantin, kafe ve restoranlar, spor salonu, havuz, servisler, kreş, üniversite  cami, mescidler ve çarşı bölgesi) işlevlerine yönelik COVID-19 riskleri açısından değerlendirmeler yapılmalıdır. Bu değerlendirmeler ve çalışmalar sırasında https://covid19bilgi.saglik.gov.tr/tr/salgin-yonetimi-ve-calisma-rehberi.html salgın yönetimi ve çalışma rehberindeki tavsiyelere uyulmalıdır.

30- Güvenlik görevlileri, üniversiteye gelen kişilerle ilk karşılaşan gerektiğinde yakın temasta bulunmak durumunda olan kişilerdir. Bundan dolayı öncelikle COVID-19 bilgilendirme eğitimlerine alınmalılar ve Sağlık Bakanlığı’nın güvenlik görevlileri için önerdiği önlemleri uymları için planlar yapılmalıdır.

Öğrenci Kayıtları Döneminde Alınacak Önlemler

  1. Öğrenci kayıtları sırasında öğrenci ve velilerinden oluşacak kalabalıkların önlenebilmesi için daha geniş zaman diliminde daha az kişiye kayıt yapacak şekilde planlamalar yapılmalıdır.
  2. Öğrencilere 2020-2021 eğitim-öğretim döneminde kampüs içinde COVID-19’a karşı alınacak önlemleri ve sorumluluklarını anlatan daha önceden hazırlanmış COVID-19 eğitim videoları verilmelidir.
  3. Kayıtlar sırasında kırtasiye malzemelerinin elle kirlenmesini önlemek amacıyla olabildiği kadar işlemler bilgisayar üzerinden yapılmalı ve bireylerin kendi kalemlerini kullanmaları önerilmelidir.
  4. Öğrenciler COVID-19 semptomları konusunda bilgilendirilmelidirler. COVID-19 semptomları başlayan öğrencinin kampüse gelmemesi konusunda eğitimi sağlanmalıdır. Kampüse girmeden durumunu hemen hekime bildirmesi ve temaslılarının izlenmesi için il/ilçe sağlık müdürlükleriyle temasa geçmeleri gerektiği konusunda bilinçlendirilmelidirler.
  5. Öğrencinin COVID-19 temaslısı olması durumunda 14 gün kampüs ve ilgili birimlerine gelmemesi konusundaki sorumlulukları konusunda bilinçlendirilmelidirler.
  6. Her öğrenci sağlık sorunları olduğunda  başvurabileceği bir mediko-sosyal hekimine kayıtlı olduğunu bilmelidir.
  7. Öğrenciler kampüs ve içindeki her birimde kuralına uygun maske takmaları gerektiğinin bilincinde olmalıdırlar ve kurallara uymayanlar gerektiğinde uyarılmalıdırlar.
  8. Bina girişlerinde alkol bazlı el dezenfaktanları ile ellerini temizlemeleri konusunda eğitilmelidirler.
  9. COVID-19’tan korunmanın en önemli yolunun sosyal mesafe kurallarına uymak olduğu anlatılmalıdır.

Hazırlayan: Prof. Dr. Selma Metintaş (15.06.2020)

Koronavirüs riskine karşı alınacak tedbirlerle ilgili 14 kural için tıklayabilirsiniz