Sürdürülebilir Kentler için Yapay Zekâ ve Dijital Teknolojiler Sertifika Programı gerçekleşti
2/5/2024
Öne çıkan görsel

"Sürdürülebilir Kentler için Yapay Zekâ ve Dijital Teknolojiler Sertifika Programı" 29 Ocak 2023- 2 Şubat 2024 tarihleri arasında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Akıllı Sistemler Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde gerçekleşti. Program kapsamında özellikle elektrikli araçların sürdürülebilir şekilde şehirlere tam entegre kullanımı için ulaşım ve enerji boyutlarında ihtiyaç olan teknolojiler ele alındı. Özellikle, sıfır karbon politikaları ile uyumlu olacak şekilde maliyet etkin “son kilometre lojistiği” ve araçların etkin kullanımı için farklı sınıf yapay zekâ algoritmalarının araçların rota planlamasına entegrasyonu irdelendi. Programdaki eğitim oturumlarında;

  • Elektrikli araç kullanımı ile beraber batarya ve şarj yönetimi,
  • Federe Öğrenme ile sürücülere destek ortak akıl oluşturulması,
  • Derin Öğrenme yöntemleri ile akıllı şehir teknolojilerinin kendi kendine öğrenme süreçlerinin yönetimi,
  • Nesnelerin internetinin veri paylaşımı için akıllı şehirlerde kullanımı,
  • Yeni nesil sistemlerin izlenmesi ve yönetimi için dijital ikizlerin geliştirilmesi,
  • Geliştirilen yapay zekâ algoritmalarının güvenli şekilde kullanıma alınması için doğrulama, onaylama ve test

konularına yer verildi. Sertifika programı, ilgili teknolojilerin entegre kullanımına yönelik katılımcılar tarafından yapılan uygulamalar ve demo gösterimleri ile son buldu. Değerlendirme sonucunda %70 ve üzeri başarı gösteren katılımcılar, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi tarafından sağlanan ve E-Devlet onaylı “Sürdürülebilir Kentler için Yapay Zekâ ve Dijital Teknolojiler Sertifikası”nı almaya hak kazandılar.

Sürdürülebilir Kentler için İleri Teknolojiler Platformu (SÜİT) TÜBİTAK 1004 Projesi ve OPtimization of Electric Vehicle Autonomy(OPEVA) AB projelerinde çalışan Prof.Dr. Ahmet Yazıcı, Prof.Dr. İnci Sarıçiçek, Prof.Dr. Kemal Özkan, Prof.Dr. Metin Özkan, Doç.Dr Eyüp Çinar, Doç.Dr. Uğur Yayan tarafından organize edilen sertifika programının yaz döneminde güncellenerek tekrarlanması planlanmaktadır.